Przyszły upały. Dlatego przygotowałam, letni już, przepis na sernik na zimno. Wykonany na chrupiącej podstawie, nierobionej na orzechach, dlatego deser będzie niegroźny dla sylwetki ! Następnie zalejemy blaszkę lodową masą sernikową. Na koniec polejemy polewą truskawkową. Zapraszam do kuchni…
SKŁADNIKI na spód:
- 1,5 szklanki daktyli
- 1,5 szklanki suszonych fig
- 2 szklanki gryki niepalonej
PRZYGOTOWANIE spodu:
- Wrzuć daktyle i figi do blendera i zblenduj.
- Dodaj do masy grykę i zmiksuj aż do równomiernego połączenia się składników. (gryka się nie zmieli, dzięki czemu spód ciasta będzie chrupiący)
- Wyłóż zrobioną masę i rozłóż na spodzie blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
SKŁADNIKI na masę sernikową:
- 8 zamrożonych bananów (najlepiej pokrojonych przed zamrożeniem na mniejsze kawałki)
- 2 szklanki domowej roboty mleczka migdałowego lub z nerkowców
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:
- Wyjmij banany z zamrażarki (powinny mrozić się przez noc) i wrzuć razem ze wszystkimi składnikami do blendera (ważne, aby był to bardzo dobry blender, bo inaczej zamrożone banany nie uzyskają tak puszystej konsystencji - ja użyłam do tego Thermomixa).
- Zblenduj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wylej masę do miski i wstaw do zamrażarki.
SKŁADNIKI na polewę truskawkową:
- 600 g truskawek
- 200 g daktyli (świeżych)
PRZYGOTOWANIE polewy:
- Wrzuć truskawki i daktyle do blendera i dokładnie zblenduj.
- Wyciągnij z zamrażarki masę sernikową i wylej na nią około 1/4 przygotowanej polewy truskawkowej.
- Niedokładnie wymieszaj masę i polewę i wylej zawartość miski na spód ciasta.
- Na masę sernikową wylej resztę polewy, całość wstaw do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny.
Tak wygląda już gotowy deser :)
Smacznego !