Kokosowa stracciatella w formie gęstej, nocnej jogurtowej owsianki. Odwiedzając ostatnio wegański sklep do koszyka trafił kokosowy jogurt sojowy, a ja z niecierpliwością czekałam aż go wypróbuję. Dziś dodał lekkiej, kremowej konsystencji mojemu śniadaniu i oczywiście niezastąpiony aromat kokosa. Dodałam też wiórki kokosowe by jeszcze podkreślić ten smak. Słodycz zawdzięczam słodkim daktylom oraz dojrzałemu bananowi, zaś jeszcze więcej zdrowia dodają ziarnka chia. Jak stracciatella to w środku oczywiście wiórki gorzkiej czekolady. A co na 'szczycie'? Ciepłe truskawki, jeszcze z zeszłego sezonu, oraz kremowe masło migdałowe.
"nocna" jogurtowa owsianka "kokosowa stracciatella" z chia, daktylami i bananem podana z masłem migdałowym i ciepłymi truskawkami
overnight joghurt 'coconut stracciatella' oatmeal with chia, dates and banana served with almond butter and warmed strawberries
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka nasion chia
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
- 4 czubate łyżki kokosowego jogurtu sojowego bez cukru
- kilka posiekanych daktyli
- łyżka wiórek kokosowych
- gorzka czekolada - dowolna ilość (tu: 92%)
- 1/2 dojrzałego banana (lub cały)
Płatki owsiane wymieszać z chia, wiórkami, daktylami, mlekiem oraz jogurtem. Do tego zetrzeć kostkę czy też więcej, ulubionej gorzkiej czekolady. Połączyć skladniki i wstawić całość na noc do lodówki. Rano dodać rozgniecionego banana. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Poza tym, mam dla Was (znowu) pomysł na obiad! Tym razem z wykorzystaniem BIO tofu marynowanego w sosie tamari, nowość firmy polsoja. Tofu to jest wędzone i dla mnie ma bardzo podobny smak do niego, aczkolwiek ma też w sobie to 'coś' co dodaje mu charakteru ;) Dodałam je do ciecierzycowej potrawki z jarmużem i boczniakami. Całość świetnie się zgrała, a dzięki tofu miała lekko wędzony posmak. To dosyć prosta potrawa, szybka w przygotowaniu, a do tego pełna aromatu i zdrowia. pomidorowa potrawka z ciecierzycą, boczniakami, tofu marynowanym w sosie tamari oraz jarmużem
tomato stew with chickpea, oyster mushrooms, tofu marinated in tamari sauce and kale
Składniki: - 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 3 średnie boczniaki (delikatnie obmyć)
- 100g BIO tofu marynowanego w sosie tamari
- 100g ugotowanej (lub z puszki) ciecierzycy
- spora garść jarmużu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 100g passaty pomidorowej (przecier)
- przyprawy: pieprz, sól morska, kumin, słodka wędzona papryka, majeranek, mielona kolendra, cząber, suszona pietruszka
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Smażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę boczniaki, smażyć aż będą delikatnie i miękkie, lekko przyrumienione. Następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę tofu i dalej smażyć. Po czasie dodać jarmuż, potem ciecierzycę, passatę oraz koncentrat i odrobinę wodę, by całość nie była zbyt lepka i gęsta. Oczywiście na koniec dodać też wszystkie przyprawy. Dusić chwilę na małym ogniu. Podawać z dowolnymi dodatkami np. pieczywem. Smacznego!
Dziś jakoś tak ponuro i deszczowo. Jednak energię mam i zaraz wybywam, by zmierzyć się z rozszerzoną geografią, trzy godziny... Damy radę! :)
Miłej środy!