Chciałam dziś coś upiec, wieczorem zalałam kaszę gryczaną... Rano zmiksowałam z słodkim bananem, świeżymi daktylami, kakao oraz aromatycznym cynamonem. Wmieszałam wybuchowe ziarenka granatu i zapiekłam - chciałam, to mam wypiek! :D Struktura tego ciacha jest niczym lepkie, gliniaste brownie... a kto z Was nie przepada za takim mokrym czekoladowym czy też kakaowym ciastem? Nie znam takiej osoby! :) Zjadłam je na ciepło z masłem z nerkowców oraz miseczkę truskawek - lepiej być nie mogło :)
kakaowe brownie gryczane z granatem podane z masłem z nerkowców
cocoa buckwheat brownie served with cashewnut butter
Składniki:
- 60g kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szkl.)
- dojrzały banana (bardzo dojrzały ;D)
- kopiasta łyżeczka kakao
- cynamon
- 3 świeże (wypestkowane i posiekane) daktyle
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ziarenek granatu
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano odsączyć, przepłukać i zmiksować z resztą składników (oprócz granatu). Na koniec wmieszać granat. Przełożyć do natłuszczonej kokilki lub silikonowej foremki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Jeść na ciepło lub podawać po wystudzeniu. Smacznego!
Kolejny pomysł na tofu?... Będzie ich jeszcze trochę, mam parę kostek do zjedzenia :D Tym razem BIO tofu marynowane w sosie tamari dodałam do makaronu ryżowego z szpinakiem oraz suszonymi pomidorami. To tofu jest na tyle smaczne, że nie musi być doprawiane ani jakoś specjalnie przyrządzane, wystarczy wmieszać je w makaronowe danie i gotowe! Inne pomysły na nie znajdziecie tutaj i tu też ;) makaron ryżowy z szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulką i tofu w sosie tamari
rice pasta with spinach, dried tomatoes, onion and tofu in tamari sauce
Składniki:
- ok. 60-70g makaronu ryżowego (porcja) - przygotować według przepisu na opakowaniu
- spora garść świeżego szpinaku
- kilka posiekanych suszonych pomidorów
- mała cebula
- ząbek czosnku
- pieprz, słodka wędzona papryka
- 1/2 kostki BIO tofu marynowanego w sosie tamari - 100g
Cebulkę i czosnek podsmażyć na oleju (tu: ryżowy). Po czasie dodać pomidory, a na koniec posiekany szpinak, doprawić do smaku. Podsmażyć chwilę i w tym czasie przygotować makaron. Tofu pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. Na koniec całość wymieszać z gotowym makaronem i podawać z słonecznikiem, pestkami dyni lub sezamem. Smacznego!
Więcej o serii BIO tofu firmy polsoja znajdziecie tutaj. Dziękuję Wam bardzo za wczorajsze komentarze. Dosłodziliście mi i to chyba aż za bardzo. Jednak cieszę się, że moja strona jest dla Was tak wielką inspiracją. Dla mnie to sama przyjemność pisać tutaj i wymyślać nowe przepisy na dania, w końcu - nie ma to jak pasja, którą zdecydowanie trzeba rozwijać! Dzięki Wam wiem, że warto :)
Utworzyłam również stronę bloga na Facebooku, zapraszam! Myślę, że dzięki temu jeszcze łatwiej będzie Wam dotrzeć do nowych wpisów i zadawać jakiekolwiek pytania ;)
Miłego dnia!