Chorizo to jeden z moich ulubionych hiszpańskich wyrobów - jest to tradycyjna kiełbasa wieprzowa. Bardzo ciężko jest ją kupić (mam oczywiści na myśli taką ze 100% mięsa) w Polsce, dlatego jak tylko dowiedziałam się, że można ją dostać w Lidlu (dostępne są dwa rodzaje - extra dulce, czyli delikatna oraz extra picante, czyli jak sama nazwa wskazuje - pikantna), w ramach tygodnia iberysjkiego, tj. hiszpańsko-portugalskiego - od razu kupiłam cały zapas. Tzn. miałam zamiar zrobić zapas, jednak szybko go zużyłam (pierwsze pęto zjadłam prosto z paczki :D) i trzeba było lecieć po kolejny. Aktualnie sezon na cukinię w pełni, więc postawiłam przygotować z niej coś na kształt paleo zapiekanki.
Składniki:
-1 cukinia
-pół pęta chorizo (użyłam extra dulce)
-pół czerwonej papryki
-pół cebuli
-2 jajka
-zioła prowansalskie
-oregano
-słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w poprzek. Małą łyżeczką wykrawamy środkowy miąższ. Paprykę, cebulę oraz chorizo kroimy w kostkę (z chorizo należy najpierw ściągnąć osłonkę) i wrzucamy do miseczki. Następnie doprawiamy ziołami, wrzucamy 2 jajka (można pominąć, jeśli ich nie tolerujecie) i dokładnie mieszamy. Powstałym farszem wypełniamy dokładnie nasze połówki cukinii. Wierzch można wyłożyć dobrej jakości żółtym serem. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (cukinię można także ułożyć w żaroodpornym naczyniu, jednak nie używajmy wtedy przykrywki) i wykładamy nasze cukinie. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach. Warzywa przesiąkają smakiem chorizo - zdecydowanie polecam wypróbować, jeśli również jesteście fanem tej hiszpańskiej kiełbasy :)!