Co robią naturopaci w kuchni?
-leczo! ;DD
Przepis na leczo jest prosty i pewnie większość z was go zna. Leczo to danie, które jest w 100% paleo, lekkostrawne, bogate w witaminy i minerały, a także sycące. Nadaje się na ciepło i na zimno, na śniadanie obiad czy kolacje. Każdy jednak może urozmaicać leczo na swój sposób, dlatego i ja postanowiłam dodać przepis na moją ulubioną wersję, tym bardziej, że nie dawno z powrotem wprowadziłam do mojej diety pomidory. <3
Składniki:
-3 pomidory
-2 małe cebule
-1 średnia cukinia
-surowe mięso z indyka
-2 ząbki czosnku
-dowolne przyprawy, użyłam suszonego imbiru, majeranku, suszonej cebuli, czosnku i pieczarek
-sól himalajska
-5 łyżek koncentratu pomidorowego
-zielone, wydrylowane oliwki
-2 łyżki octu jabłkowego
-3 łyżki oliwy z oliwek
Do dużego garnka lub głębokiej patelni lejemy odrobinę wody -tyle, aby warzywa się nie przypaliły. Wrzucamy drobno pokrojone pomidory z cukinią i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą "soki". Następnie wrzucamy pokrojonego w kostkę indyka i dusimy, aż będzie miękki. Dodajemy cebulę (można ja wcześniej podsmażyć z czosnkiem). Chwile jeszcze dusimy i dodajemy resztę składników: koncentrat, oliwki, ocet i oliwę.