Omlet z patelni to fajna i szybka sprawa ale frittata z piekarnika chyba bardziej trafia w moje gusta. Składniki można miksować do woli. Szynka, tuńczyk, najprzeróżniejsze warzywa i sery. Poniższa wersja to wiosenna propozycja z rzodkiewką w roli głównej.
Składniki: (na patelnię o średnicy 20cm)- 5 jajek
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 6 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów szynki (może być dowolna)
- 8 łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj patelnię, którą można wsadzić do piekarnika.
Pokrój rzodkiewkę i szynkę w kostkę lub paski i podsmażaj na maśle razem z posiekanym czosnkiem przez ok. 4 minut. Roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem i zalej nimi podsmażone składniki. Całość smaż jeszcze ok. 2 minut, następnie zdejmij z ognia, a wierzch posyp tartym parmezanem.
Wstaw frittatę (bez przykrycia) do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie masa jajeczna powinna być dobrze ścięta, wyrośnięta i nieco zarumieniona.
Podawaj z plasterkami rzodkiewki, szczypiorku i świeżym tymiankiem.