Oj takie obiady lubię najbardziej, zdrowo, prosto, smacznie i wegetariańsko. Warzywne trzy kolory, czyli zielona cukinia, beż pieczarek i czerwień papryki z gryczaną kaszą niepaloną.
Składniki:
mała cukinia
250 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
cebula
ząbek czosnku
pieprz, sól
olej
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej ugotowanej w 1 szklance wody
Wykonanie:
umyć dokładnie warzywa i pieczarki
cebulę przekroić na cztery, posiekać w piórka
na patelni z odrobiną oleju poddusić cebulę
cukinię pokroić w ćwierć-talarki, kapelusze pieczarek przekroić na pół, po czym pokroić na grubsze plasterki, pokroić trzonki na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki
warzywa dodać do cebuli, dodać rozdrobniony czosnek, całość dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, przyprawić solą, pieprzem do smaku
jeżeli będzie taka potrzeba zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody
na gorącą kaszę wyłożyć warzywny sos lub w garnku wymieszać warzywa wraz z kaszą i podgrzać razem
(w ten sposób zaoszczędzimy też miejsce, jeżeli mamy zamiar przechowywać danie)