Coś do zrobienia na szybko, na 'zdrowiej' i co ważniejsze w ostatnim czasie na ZIMNO. Takie deser na pewno się sprawdzi w upalne dni, a im więcej sezonowych owoców się w nim znajdzie tym lepiej ;)
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny instant deserowej+ 4 łyżki letniej wody/mleka do rozpuszczenia
galaretka owocowa
owoce (maliny, borówki, jagody, porzeczki, banan)
opcjonalnie: miód/cukier do smaku
Wykonanie:
kaszę przepłukać w ziemnej wodzie
mleko zagotować, dodać kaszę, gotować ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, wystudzić
żelatynę rozpuścić w letniej wodzie
ugotowaną kaszę zblenderować, dodać żelatynę i jeżeli chcemy możemy dosłodzić masę cukrem lub miodem, jeżeli ciężko będzie nam blenderować dodajemy dodatkowo odrobinę mleka, tak aby powstała gładka, ale bardzo gęsta masa
przekładamy masę do foremki, wyrównujemy wierzch i układamy, lekko zagłębiając, owoce
wstawiamy do lodówki i w tym czasie przyrządzamy galaretkę według przepisu na opakowaniu
ostudzoną galaretką możemy zalać owoce, a następnie schłodzić, aby całość stężała