Był przepis na zupkę z zielonych szparagów, a teraz na Wasze życzenie zupa z białych szparagów:)Mniam!Składniki:
pęczek białych szparagów;
2 małe cebule;
2 ziemniaki;
2 żółtka;
2 łyżeczki masła;
szczypta gałki muszkatołowej;
szczypta pieprzu;
ok 1 litr bulionu warzywnego.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Szparagi myjemy, obieramy nożykiem z twardych włókien, kroimy na małe kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy warzywa do bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości (nie rozgotowujemy!).
W tym samym czasie obieramy cebule, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, wrzucamy pod koniec gotowania do zupy.
Gdy zupa będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy gałką i pieprzem. UWAGA! Jeśli mimo obrania szparagów, po zblendowaniu nadal w zupce pływają włókna, można dodatkowo przetrzeć zupę przez drobne sito. Jest to czasochłonne, jednak ja zawsze to robię:)
Żółtka mieszamy z odrobioną zupy w osobnym naczyniu. Gotową zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy żółtka energicznie mieszając. Na 1 minutę znów wstawiamy zupę na gaz, ale już nie gotujemy. Gotowe!
Podajemy z grzankami lub posypaną koperkiem mmmmniam!
Dorośli mogą doprawić swoją zupę solą i cukrem.