Bardzo prosta i tania sałatka. Warto ją zrobić póki pomidory mają smak i aromat, choć zimą też nieźle smakuje - reszta składników jest dość wyraźna. Najszybsza chyba i najprostsza, spokojnie można ją zrobić podczas smażenia kotleta czy innych takich czynności obiadowo-przygotowawczych.
Składniki:
- ogórki kiszone
- pomidory
- natka pietruszki lub koperek
- cebula
- sól i pieprz
Pomidory i ogórki kroimy w dość duże kawałki, zieleninę siekamy drobno. Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki lub w drobną kostkę. Proporcje dostosowujemy pod swoje preferencje, ja na przykład cebulę stosuję w ilościach symbolicznych; ilość pomidorów i ogórków powinna być mniej więcej taka sama. Mieszamy składniki, przy czym sól dodajemy tuż przed podaniem sałatki, inaczej pomidory będą zemdlałe. Pasuje do wszelkich mięs, ziemniaczków i generalnie obiadów.