Sezon na bób oficjalnie się rozpoczął. Kilogramowy worek można dostać już za 3 zł, więc jest to czas najwyższy, aby wybrać się na targ i zaopatrzyć się w bobowe zapasy. Oczywiście najpyszniejszy jest ten ugotowany i posypany solą, chrupany prosto z miski, ale warto pamiętać, że bób świetnie się sprawdza również w innych daniach: jako baza do burgerów, pasty do chleba czy jako dodatek do gulaszu. Co więcej, doskonale komponuje się z chili w ostrym pomidorowym sosie. Doskonałym dodatkiem jest drobny makaron, choć z ryżem bądź kaszą jaglaną czy kuskusem gulasz też będzie się nieźle łączył. Miłośnicy sera mogą dorzucić na wierzch odrobinę parmezanu.
SKŁADNIKI
# 200 g ugotowanego bobu
# 200 g pieczarek
# papryczka pepperoni czerwona
# kilka różyczek brokuła
# 2 ząbki czosnku
#1/3 cebulki
# 300 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów całych
### sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, cząber, kmin rzymski, kolendra, bazylia
# drobny makaron lub ryż jako dodatek do gulaszu
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, soli i kminku mielonego ok. 20 minut. Razem z bobem możemy od razu ugotować kilka różyczek brokuła.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry papryczkę pepperoni, kilka ziaren kuminu, szczyptę soli i pół łyżeczki kurkumy.
3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię i dusimy kilka minut.
4. Dodajemy passatę lub zmiksowane pomidory. Doprawiamy słodką papryką, pieprzem i ziołami.
5. Do sosu dodajemy ugotowanego brokuła i bób (wyłuskujemy go wcześniej ze skórki!). Całość dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu.