Sezon dyniowy trwa w najlepsze! Na stole zagościł już dyniowy gulasz, dyniowe curry, makaron z dyniowym pure.. Czas więc i na zupę! Zupa dyniowa może występować w wielu odsłonach - moim najnowszym odkryciem jest połączenie dyni z sezamem, który nadaje zupie intrygującej nuty, zwłaszcza jeśli nie zrezygnujemy z imbiru, który także się z dynią lubi. Dzięki temu zupa jest pysznie rozgrzewająca, w sam raz na jesienne chłody! Taka zupa sprawdzi się również na Halloween - jak zresztą wszystko, co z upichcone z dyni.
SKŁADNIKI
# 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
# ok. 1 kg dyni
# 1 cm korzenia imbiru
# 1 ząbek czosnku
# łyżka pasty Tahini (np. naturalne
Primavika)
# 150 lekkiego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
# odrobina parmezanu do podania
# sezam do posypania
### PRZYPRAWY: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, mielona kozieradka, gałka muszkatołowa, estragon, suszona kolendra, bazylia
1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ i nasiona. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy i kroimy dość drobno. Dynię i imbir pieczemy przez ok 20 minut w 200*C.
2. Odlewamy 100 - 150 ml bulionu do szklanki. Mieszamy z jogurtem i tahnini do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dynię z odrobiną bulionu blendujemy na gładką masę, dodajemy do reszty bulionu. Przyprawiamy: 1-2 łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki, szczypta kozieradki i gałki muszkatołowej, szczyptę estragonu i suszonej bazylii. Gotujemy zupę na małym ogniu 3-4 minuty delikatnie mieszając.
4. Dodajemy bulion z jogurtem i tahini, mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut uważając, aby zupa nie zawrzała.
5. Nakładamy zupę na talerz i posypujemy odrobiną parmezanu (tarty lub w płatkach), szczyptą suszonej kolendry i dużą szczyptę ziaren sezamu.
Zupę serwować z grzankami lub świeżą bagietką.