To jest propozycja na obiad, na który nie mamy zbytnio czasu. Szybki, sycący i bardzo aromatyczny. Kiedy nie chcemy kombinować, a czasu coraz mniej to polecam zrobić mięciutki schab, wcześniej marynowany w przyprawach i oleju aromatyzowanym czosnkiem i bazylią (LINK).
Odczekałam dla pewności więcej niż 3 tygodnie i olej jest idealny. Proste, szybkie i smaczne. To moja propozycja na obiad.
SKŁADNIKI:
pół kg schabu w kawałku lub 5 plastrów
1 kg ziemniaków
3 średnie marchewki
2 duże cebule
olej aromatyzowany czosnkiem i bazylią
czosnek, sól, majeranek, ostra papryka, świeżo zmielony kolorowy pieprz, ziele angielskie
1. Mięso kroimy w cienkie plastry i marynujemy w soli, pieprzu, majeranku. Obsypujemy lekko mąką i smażymy po minucie z każdej strony, zdejmujemy na talerz.
2. Obrane ziemniaki i marchew podgotowujemy w całości i studzimy.
3. Cebulę kroimy cienko, a ostudzone ziemniaki i marchewkę na grubsze plastry.
4. Na blaszkę układamy schab i warzywa na przemian, posypując ostrą papryką i ziarenkami kolorowego pieprzu oraz ziela angielskiego. Całość można podlać jeszcze 3 łyżkami oleju aromatyzowanego i połową szklanki wody. Piec w 180 st.C aż warzywa i mięso będą miękkie.