Tym razem gofry podane w sposób wytrawny. Choć wolę przygotowywać je na słodko, to te szczególnie mi zasmakowały. Są bardzo sycące i świetnie nadają się na drugie śniadanie lub lunch do pracy i szkoły. Najlepiej smakują na ciepło, jednak na zimno też są całkiem niezłe. Jest to dobra alternatywa na tradycyjne kanapki, a tak niewiele czasochłonne w przygotowaniu. Zrobiłam z nich kanapki z warzywami, które akurat miałam w lodówce. Myślę, że będą gościć u mnie częściej.
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
jajko
50 g szynki wędzonej lub innej wędliny
1/2 szklanki mleka
50 g sera żółtego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz, zioła prowansalskie
kilka plastrów pomidora
1. Do miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, jajko. Dodać mleko, drobno pokrojoną szynkę i starkowany na drobnych oczkach ser. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać.
*Nie dodawałam soli, bo szynka wędzona, której użyłam już sama w sobie była słona.
2. Na rozgrzaną gofrownicę kładziemy sporą łyżkę ciasta, położyć plaster lub dwa pomidora i przykryć odrobiną ciasta. Zapiec tak, jak zwykle pieczecie gofry. U mnie trwało to tyle, by stały się lekko chrupiące.
3. Każdy placek przekroić na ukos i przełożyć dowolnymi warzywami. Użyłam sałaty pekińskiej, ogórka i pomidora. Śmiało możemy dodać jeszcze kukurydzę, paprykę, rzodkiewkę czy inne świeże warzywa.