![Mini corn dogs](https://dysk.onet.pl/api/manager/?thumbnail&link=agC3e&id=b0b1a865e197f4ed7fe7df948eca981c&size=F)
Smaczna przekąska na patyku. Parówka w cieście kukurydzianym, popularnie zwana corn dogiem. Ciasto jest dosyć słodkie, bo w składzie zawiera miód i mocno kruche. Typowe finger food na imprezę lub piknik. Coś, czym zajadają się dzieci. W oryginalnej wersji corn dogi smaży się zwykle w głębokim tłuszczu, ja jednak postanowiłam nieco „uzdrowić” przepis i upiekłam je w piekarniku. Kupując parówki, zwróćcie uwagę na ich skład.
Składniki:
80g mąki kukurydzianej
80g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki musztardy
6 łyżek masła
100ml mleka
50ml miodu
6 parówek dobrej jakości
6 patyczków do szaszłyków przełamanych na pół
Parówki kroimy w poprzek na pół. Z pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w prostokąty i w każdy prostokąt zawijamy po połówce parówki. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Na każdy z nich nabijamy parówkę w cieście. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180oC na ok. 30min. Podajemy z ketchupem i musztardą.
![Mini corn dogs](https://dysk.onet.pl/api/manager/?thumbnail&link=v6MXw&id=7f0a5b4588f62e762d59c88432f08ec1&size=F)
![Mini corn dogs](https://dysk.onet.pl/api/manager/?thumbnail&link=4oL5A&id=ac1b7c3c5186b6a0f46cd769a6bfb333&size=F)
![Mini corn dogs](https://dysk.onet.pl/api/manager/?thumbnail&link=sWN2m&id=87cbbc28cc78ef6890cd139663632b50&size=F)