Okres wiosenno-letni co roku skłania mnie ku daniom wegetariańskim. Szaleję ze szparagami, młodą kapustą, rzodkiewkami, kalarepą... A w tym roku także z boczniakami :)
Najprostszą - przynajmniej dla mnie - metodą ich szybkiego przygotowania jest usmażenie w formie kotletów. Smakują wybornie... Aż ślinka mi znów leci...
Składniki:- opakowanie boczniaków
- 1 litr mleka
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Boczniaki włóż do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie osącz je na sicie, rozłóż na deseczce, posól i popieprz. Oprósz każdy z nich z obu stron mąką.
Następnie obtaczaj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.