Jeśli tak jak ja, jesteście pełni ryb i pierników, to chętnie sięgniecie po mięsiwo ;) Troszkę nietypowe to dzisiejsze zestawienie, ale Ewa mnie przekonała - kwaśna kapusta i słodki ananas. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak wyszło ;)
Składniki:- 1,5 kg karkówki
- 800 g kapusty kiszonej
- 1 puszka ananasa
- sól
- pieprz
- kolendra
- olej
Sposób przygotowania:
Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry. Natrzyj solą i pieprzem oraz zmiażdżoną w moździerzu kolendrą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Patelnię rozgrzej, wlej olej i obsmaż plastry mięsa z obu stron. W między czasie w głębokim naczyniu żaroodpornym ułóż trochę mocno odciśniętej i posiekanej kapusty. Na niej ułóż warstwę mięsa. Znów ułóż kapustę i znów mięso.
Całość przykryj kapustą i pokrojonym w kostkę ananasem. Sokiem z puszki zalej mięso. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 2 godziny.