Apetyt na fondue chodził za mną już dość długo... Krokiem milowym do jego zaspokojenia był bożonarodzeniowy prezent - przepiękny zestaw do fondue... Ale znowu pojawiła się przeszkoda - brak paliwa do podgrzewania... Allegro przyszło jednak z pomocą :)
Fondue to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Dawniej była metodą na wykorzystanie suchego sera i przygotowanie pożywnej kolacji. Sposób ten wykorzystywali głónie szwajcarscy górale. Dziś - pewnie z powodu wysokich cen serów - fondue serowe stało się potrawą wykwintną. Moim zdaniem to idealne danie na długie spotkanie towarzyskie. Będzie świetnym towarzyszem naszym wielogodzinnych pogaduch...
Składniki:- 200g sera gruyere
- 200g sera ementaler
- 200g sera cheddar
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50ml wiśniówki
- 250ml białego wytrawnego wina
- gałka muszkatołowa
- czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku
dodatkowo:
- bagietka
- ogórki konserwowe
- kabanosy
- cebulki konserwowe
- kiełbasa
- oliwki
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój w dużą kostkę, kabanosy i kiełbasę w kawałki, a ogórki w grube plastry. Przygotuj miseczki z dodatkami.
Przekrój ząbek czosnku i posmaruj nim cały garnek do fondue. Garnek podgrzej na kuchence, wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wsyp starty na tarce ser i mieszaj kilka minut. Gdy ser się rozpuści dodaj wiśniówkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj przyprawy. Cały czas mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.
Gdy masa jest gotowa postaw garnek na stelażu, a pod spodem zapal palnik.
Maczaj wcześniej przygotowane dodatki i popijaj ulubionym białym winem.