Por. Warzywo, którego wielu unika. Sama nie jestem jego wielbicielką... Z zupy wyławiam. W sałatce nawet mi smakuje. W żadnej innej postaci go nie przyrządzałam. Do dziś. Zapiekanka z batatów (kupionych z ciekawości) i pora (któy tak naprawdę gra w niej główną rolę) stała się pretekstem do "drugiej szansy". Odpowiednio przyrządzony por jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.]: zawiera fosfor, wapń, witaminę C, B1, B2, karoten i kwas nikotynowy.Inspiracja
Składniki:- 600 g batatów
- 4 pory (tylko białe części)
- 600 ml napoju ryżowego
- 40 ml oliwy
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, Zalej wodą, dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj 3 minuty i odcedź na sicie.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pokrojone na plasterki pory. Duś pod przykryciem około 4-5 minut. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas delikatnie mieszając. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Następnie dodaj kapary, tymianek i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze minutkę.
Całość patelni wylej do żaroodpornego naczyna wysmarowanego oliwą. Na wierzchu ułóż plastry batata - tak aby na siebie nachodziły. Całośćskrop oliwą z oliwy i posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 minut. Następnie włącz opcję grill i zrumień bataty (ok. 5-8 minut).