Kotleciki z pieczarek i tofu to świetna alternatywa dla tradycjnych kotletów. Smakują przepysznie, a dzięki kilku prostym składnikom, bogate są w białko, błonnik inne cenne wartości odżywcze. Kotleciki świetnie smakują z kaszą gryczaną i sałatką z kisz...
Burgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam...
Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z b...
Świetny pomysł na niedrogi, wegański obiad kotleciki z białej fasolki. Obiad z puszki to także świetny sposób na nagłe wypadki, gdy w porze posiłku okazuje się, że w domu nie ma nic do jedzenia. Już nawet nie pamiętam, do jakiego dania kupowa...
Odkurzyłem starą maszynkę do mielenia mięsa, więc postanowiłem zrobić coś z mielonego. Wybór padł na karminadle. Zwykłe nie wchodziły w grę ponieważ zbyt oklepane są. Chwilę podumałem i postanowiłem napchać je fasolą. Efekt okazał się bardzo dobry. Pol...
Domowych burgerów nie można nazwać fast-foodem ponieważ ich zrobienie zajmuje trochę czasu. Jednak okazjonalnie warto poświęcić i czas i nie zwracać uwagi na ilość kalorii ;) bułki: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 60 ...
Często robimy różnej maści kotleciki z fasoli. Doskonale nadaje się do tego fasola mung, która nie wymaga uprzedniego namaczania i błyskawicznie się gotuje. Przepis na nie to w zasadzie wariacja na temat naszej receptury na wegeburgery. Fasola mung po ...
I kolejny pomysł na wegetariańskie kotleciki - tu już jednak zrobiłam kompletny miszmasz. Jest bardzo ciekawy przepis na burgery z czerwonej fasoli na Jadłonomii, ale ja postanowiłam jednak je odweganić i dodać jajko, żeby się lepiej trzymały. Pożyczył...