Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha!
Potrzebujemy (na 4 porcje):
- 500 g gnocchi (można je naturalnie zastąpić naszymi polskimi kopytkami)
- 250 ml passaty
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 100 g serka mascarpone

- kulka mozzarelli (podarta na kawałki)
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone.
Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą mozzarellę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Smacznego!!!