Dziś pora na zmianę. Tę pogodową, każdy z nas już odczuł.
Teraz pora na apetyczną. I podaną z nowym towarzyszem. Wyjątkowo nie winem choć pomysłów mam kilka, a z piewem. Belgijskim piwem Grimbergen Blond.
Zacznijmy od początku.
W średniowieczu mnisi z opactwa Grimbergen wierzyli, że piwo jest zdrowsze niż woda i podawali je strudzonym wędrowcom, by ugasić ich pragnienie.
Grimbergen to miejscowość położona w północnej Belgii. W 1128 roku założono tam klasztor, który miał zapisać się długą i burzliwą historią oraz wyśmienitym piwem. Mimo, że aż trzy razy opactwo strawił pożar, za każdym razem powstawało ono jak Feniks z popiołów. Wraz z nim przetrwała receptura legendarnego piwa Grimbergen.
Na polskim rynku obecne są trzy Grimbergen Blonde, Double oraz Blanche.
Piwa są wyjątkowe, każde inne, bardzo charakterne. Coraz łatwiej będzie ich skosztować bo od kwietnia prężnie zdobywają polskie restauracje – ich lista jest dostępna na
www.bractwofeniksa.pl Do złożonej kompozycji aromatów piwa Grimbergen Blond wraz z Januszem Ficem, szefem kuchni
Dworu Sieraków zaproponowaliśmy
sałatkę z kaczką, boczniakami i pomarańczą, jedną z wielu propozycji dań idealnie komponujących się z trzema rodzajami piwa Grimbergen. Stworzyliśmy folder pełen "Kulinarnych inspiracji" który swą premierę będzie miał w najbliższy piątek podczas kolacji w Dworze Sieraków
szczegóły tutaj są jeszcze wolne miejsca, więc gorąco zapraszam.
Sałata z kaczką, boczniakami i pomarańcząna 2 porcje
- 1 filet z kaczki ze skórą
- 1 pomarańcza
- mieszanka sałat według własnego uznania
- 1 łyżka orzechów pini
- 50 g boczniaków
- sól, pieprz
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią orzechy. Prażyć do uzyskania rumianego koloru. Gotowe ściągnąć z patelni, a na ich miejsce położyć filet z kaczki skórą do dołu. Doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Smażyć na wolnym ogniu do uzyskania zadowalającego stopnia wysmażenia. Pozostawić do wystudzenia na ok. 10 min.
Do wytopionego z kaczki tłuszczu wrzucić porwane w paski boczniaki i smażyć ok. 2 min. Lekko posolić pamiętając o tym, że wcześniej soliliśmy kaczkę. Usmażone boczniaki odłożyć do przestygnięcia.
Z pomarańczy wykroić filety.
Do mieszanki sałat dodać prażone orzechy, boczniaki, plasterki kaczki i filety z pomarańczy.
Całość polać smakiem pozostałym na patelni.
Podawać w towarzystwie Grimbergen Blonde, które doskonale łączy się z mięsem kaczki, nutą orzechów i słodko-kwasnym smakiem sałatki
Grimbergen BlondeTo klasyczna receptura i najstarsze z piw klasztoru odznacza się jasnopomarańczowym kolorem i niskim nasyceniem. Pachnie skórką pomarańczową i przyprawami korzennymi. Smak ma umiarkowanie słodki, z nutami lukrecji, miodu akacjowego i melasy. Jest treściwe i delikatnie oleiste – budzi skojarzenia z darami, które nieśli podążający za Gwiazdą trzej mędrcy ze Wschodu.