Są takie dania do których smaku tęskni się szczególnie.
Dla mnie jednym z takich jest przepiórka z pomarańczami i musem z marchewki. Jedna z potraw do której prócz doskonałych win wspaniale pasuje również piwo. Jednak podobnie jak wino, piwo nie byle jakie, najlepiej belgijskie
Grimbergen Blanche. Jeden z trzech bohaterów przewodnika "Kulinarne inspiracje" w którym znaleźć można prawie 50 przepisów na dania i drinki komponujące się ze smakiem wyjątkowych piw Blonde, Double oraz Blanche.
Mięso przepiórki jest niezwykle szlachetne w smaku. Delikatne i wyraziste jednocześnie. Towarzystwo słodkawego musu z marchwi i kwasowość pomarańczy jeszcze bardziej podkreśla jego wyjątkowy smak.
Najlepszym dopełnieniem będzie towarzystwo piwa o aromacie cytrusów, nuty kolendry i pomarańczy curacao. Lekkie i orzeźwiające.
Pozostaje mi zachęcić do wypróbowania receptury na to wyjątkowe danie szczególnie polecane na wykwintną kolację.
Przepiórka z pomarańczami i musem z marchewkina 1 porcję
- 1 cała przepiórka
- 1 pomarańcza
- 100 g marchwi
- 20 g klarowanego masła
Przepiórkę wyluzować (pozbawić kości). Pomarańczę wyfiletować w cząstki bez białych błon. Marchew ugotować do miękkości i zblenderować na puree.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przepiórkę doprawić solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć na rozgrzanej patelni i smażyć na złoto po około 4 min. z każdej strony.
Na talerzu ułożyć cząstki pomarańczy i smażoną przepiórkę.
Dekorować musem z marchwi. Całość delikatnie polać powstałym ze smażenia sokiem.
Podawać w towarzystwie Grimbergen Blanche, które doskonale uzupełnia smak cytrusów w daniu i komponuje się z delikatnym mięsem przepiórki.
Jeśli na najbliższy piątek nie macie jeszcze pomysłu na wieczór zapraszam Was do udziału w kolacji w Dworze Sieraków szczegóły tutaj gdzie wraz z szefem kuchni Januszem Ficem oraz przedstawicielami marki Grimbergen zaprezentujemy rezultat naszych eksperymentów w łączeniu dań i piwa. Wieczór zapowiada się niezwykle ciekawie, a bogate menu powinno skusić wszystkich smakoszy dobrej kuchni i wyjątkowego piwa. Grimbergen BlancheSłomkowe, lekko mętne piwo z koroną kremowej piany pachnie dokładnie tym, czym powinien pachnieć przyzwoity witbier – odnajdziemy tu więc banany, cytrusy, nuty kolendry i pomarańczy curaçao. W smaku lekkie, orzeźwiające, kwaskowate, wodzi na pokuszenie rześkim połączeniem goryczy skórki pomarańczowej, pikantnej przyprawowej nuty i ulotnej bergamotki.