Pora rozpocząć sezon grillowy. Przed nami długi weekend majowy i relaks wśród zieleni i pobudzającego kubki smakowe aromatu palonego drewna. Oczywiście dopełnieniem całej sielanki staną się wina ze szczepów syrah i cabernet sauvignon, których aromaty świetnie komponują się z grillowanym mięsem i warzywami.
Ten weekend majowy będzie dla mnie szczególny. Po raz pierwszy otworzę butelkę Lamita Syrah z argentyńskiej Mendozy, z co tu dożo mówić, piękną etykietą mojego autorstwa!
To wspaniałe uczucie, gdy przygotowywane i dopracowywane przez miesiące projekty mogą wreszcie ujrzeć światło dzienne.
Na edycję win Lamita (chardonnay, malbec, syrah i cabernet sauvignon) oczekiwałam w napięciu. Bodega Mauricio Lorca, jak zawsze stanęła na wysokości zadania i wcale nie chodzi tu o moje wspaniale wydrukowane, na ładnym fakturowanym, uszlachetnionym papierze etykiety - ale o wina. Aromatyczne, świeże pełne owoców. Każde wyjątkowe, takie na co dzień, i dobrej cenie.
Oceńcie sami. Ja jak zawsze szczególnie wyróżniam chardonnay i syraha, bardzo lubię ich aromat. Jeśli odwiedza mnie ktoś kto wytrawnych win nie lubi, śmiała proponuję kieliszek chardonnay lub delikatnego malbeca i oczywiście polecam skosztowania syraha.
Dość o winach. Czas zamarynować karkówkę. By stała się krucha, soczysta i aromatyczna najlepiej zamarynować ją dzień wcześniej. Wtedy przejdzie pełnią aromatu ziół i czosnku. Jeśli nie macie czasu na zakupy polecam skorzystanie ze sklepu internetowego www.alma24.plzawsze gdy robię tam zamówienie dostarczają mi świeże produkty, a obsługa jest bardzo sympatyczna i pomocna.
Jeśli chcecie skosztować połączenia owoców z grillowanym mięsem zachęcam do przyrządzenia chutneya z pomarańczą i chili.
Grillowana karkówka marynowana w ziołach z chutneyem pomarańczowym
Karkówka
4 kotlety z karkówki
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
pęczek świeżej mięty
sok z limonki
sok z pomarańczy
pół szklanki oliwy
sól, pieprz
Wyciśnięty na świeżo sok z owoców mieszamy z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Miętę siekamy, dodajemy liście laurowe i łączymy z zalewą. Mięso marynujemy co najmniej trzy godziny. Grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z chutneyem pomarańczowym.
Chutney pomarańczowy
czerwona papryczki chili
duża cebula
3 pomarańcze
4 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
100 ml białego octu winnego
10 dag cukru
10 strączków kardamonu
łyżeczka kurkumy
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i nasiona. Płukamy i suszymy, kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Pomarańcze parzymy wrzątkiem i osuszamy. Wyciskamy sok. Z wyciśniętych połówek usuwamy resztki miąższu. Skórkę z dwóch pomarańczy okrawamy z białego albedo, zaś samą kroimy w cieniutkie paseczki. Do sporego ciężkiego rondla wrzucamy chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, sok z cytryny i pomarańczy, pociętą w paseczki skórkę oraz miąższ. Dodajemy pół szklanki wody i ocet, oraz cukier. Strączki kardamonu rozgniatamy lekko w moździerzu i dodajemy do rondla wraz z kurkumą i sporą szczyptą soli. Stawiamy rondel na średnim ogniu i gotujemy zawartość, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1,5 godziny, aż chutney zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy (im chutney gęstszy, tym częściej trzeba do niego zaglądać). Gotowy chutney przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Zostawiamy do wystygnięcia. Najlepiej odstawić chutney na kilka tygodni, żeby się „przegryzł”, jednak jest gotowy do użycia zaraz po przygotowaniu.
Polecam wina:
Lamita Syrah Bodega Viñedos Mauricio Lorca Mendoza, Argentyna Czerwone wytrawne wino argentyńskie o intensywnej barwie i aromatach wiśni oraz malin wzbogaconych o nuty miętowe. Usta dobrze zrównoważone, o mocnej strukturze i długiej, gładkiej końcówce.
Toscanini Cabernet Sauvignon Reserva Toscanini Family Wines Urugwaj Mocne, skoncentrowane czerwone wino wytrawne z Urugwaju o eleganckim bukiecie pełnym aromatów czerwonych owoców, tytoniu i przypraw. W ustach dobrze zbalansowane, o dojrzałych taninach i długotrwałej końcówce.
Sezon grillowy w pełni bo w Pszczynie gdzie się nie ruszyć po południu to czuć aromat grillowanych mięs. Dla wszystkich znudzonych klasyczną marynatą do karkówki polecam niezwykle prostą a dającą znakomity efekt marynatę majonezową.Składniki : (na 7 po...
Sezon grillowy powoli dobiega końca więc karkówka wraca z powrotem do kuchni.Co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu.Składniki :4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm)0,6 kg kiszonej ka...
Czytaj więcej »Artykuł opublikowany dzięki PerfectSpace.pl
Autorem artykułu jest Pan Maciej Balcerek - menadżer firmy Perfect Space z Warszawy zajmującej się kompleksowym projektowaniem i aranżacją wnętrz mieszkań, biur i lokali usługowych.
Sezon grillowy zaczął się na dobre :) Moim ulubionym mięskiem, które przyrządzam na grillu jest oczywiście karkówka. Krucha, pachnąca i smaczna. Leżakująca minimum 24 godziny w aromatycznej marynacie , szlachetnieje . Grillowana na świeżym powietrzu s...
Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ).Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;...
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ).Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;...
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Sezon grillowy uznajemy za otwarty! Miniony weekend był ciepły i słoneczny, więc skorzystaliśmy z okazji, żeby wykombinować nową marynatę do mięsa. Eksperyment się powiódł i dzielimy się smacznym pomysłem z Wami.Przygotowanie: marynowanie mięsa 24 h, g...