Sezon na dynie rozpoczęty. Staje się ona coraz bardziej popularna i coraz częściej wykorzystujemy ją w kuchni. Przekąski do wina z jej udziałem to świetny pomysł na umilenie słonecznego popołudnia na tarasie.
Dziś przyrządziłam bardzo proste i bardzo aromatyczne bruschetty z dynią, boczkiem, cheddarem i nutką świeżego tymianku.
Chrupka bagietka w połączeniu ze słodyczą dyni, ostrością sera i dymnymi aromatami boczku wymagały dla kontrapostu wina. Wina intensywnego i eleganckiego. Pełnego aromatów świeżych owoców nut tostowych, ziół i przypraw. Podałam Ramón Bilbao Reserva.
Pozostaje mi życzyć Wam słonecznych chwil na tarasie.
Bruschetta z dynią boczkiem i cheddaremdla 4-6 osób
- bagietka
- 20 dag pokrojonej w kostkę dyni
- 10 dag boczku
- 2 gałązki tymianku
- ząbek czosnku
- 5 dag sera cheddar
Dynię i boczek pokrojony w małą kostkę piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Bagietkę pokrój na kromki i grilluj na suchej patelni,
aż się zrumienią. Natrzyj je czosnkiem.
Do dyni i boczku dodaj listki tymianku oraz starty ser, przemieszaj i układaj porcjami na kromkach bagietki. Dekoruj tartym cheddarem i listkami tymianku.
Polecam wino:Ramón Bilbao Reserva
Hiszpania
Głęboka czerwona barwa z lekko rdzawym odcieniem na obrzeżach. Nos emanuje intensywnym aromatem świeżych czarnych owoców przemieszanym z nutami tostowymi. Przyprawowe tony fantastycznie współgrają z niuansami mineralnymi, atramentowymi, gorzkiej czekolady i lukrecji.
Eleganckie w ustach, o smaku przywodzącym na myśl czerwone porzeczki, paprykę, liście tytoniu i ziołowe napary.