Przepis pochodzi z książki Maji Sobczak "Przepisy na szczęście"
Polecam tę książkę jak i poprzednią "Qmam kaszę" obie zawierają wspaniałe przepisy.
Ryż cytrynowy /wprowadziłam drobne zmiany/
składniki:
2 szklanki ugotowanego ryż
garść orzechów pistacjowych lub innych ulubionych
1 łyżeczka świeżego drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki soku z cytryny i 1/2 łyżeczki skórki otartej
1/2 łyżeczki kurkumy
olej lub masło klarowane,sól do smaku,pieprz
wykonanie : na rozgrzanym tłuszczu dusimy posiekane grubo orzechy,skórkę,kurkumę ,imbir - 5 min
przyprawy łączymy z ryżem i dosmaczamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny
Taki ryż jest bardzo ,bardzo smaczny!Chyba przekonałam się do ryżu na wytrawnie bo do tej pory ryż był dla mnie jadalny tylko zapiekany z jabłkami na słodko
Życzę smacznego i zachęcam do nabycia książek Maji naprawdę warto.