Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
SMAKI JESIENI W KILKU ODSŁONACH
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
SMAKI JESIENI W KILKU ODSŁONACH
Mogłem napisać po prostu gulasz warzywny. Jednak nie oddałoby to wielowymiarowości temu daniu.
Kiedy "cierpimy" na nadmiar wszelkich warzyw (u mnie to normalne), trzeba je jakoś przetworzyć. Najlepsza metoda, to zrobić jednogarnkowe danie. Pakujemy wszystko, dodajemy przypraw i w godzinę mamy wypasione jedzenie na kilka dni.
Podstawą są świeże warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy. To one decydują często o smaku. Każdy z nas ma swój ulubiony zestaw. Ja bardzo często eksperymentuje z różnymi zestawieniami. Łączę typowo włoskie z indyjskimi. Orientalne z polskimi. Pomysłów nie ma końca.
Łączenie warzyw też jest dowolne. Różne kolory, smaki, tekstury.
Moja propozycja jest poniżej. Każdy ma swoją ulubioną.
SKŁADNIKI:
- 1 mała dynia hokkaido lub inna
- 1 średnia cukinia
- 1 spory batat
- 1 bakłażan
- 2 spore czerwone papryki
- 2 garście fasolki szparagowej
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku
- łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 1 mała suszona papryczka chilli
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
WYKONANIE:
- dynie, cukinie, bakłażana, batata i paprykę pokroić w sporą kostkę
- wszystkie warzywa podsmażyć na suchej patelni
- do garnka włożyć paprykę i fasolkę. Dodać niewielką ilość wody i dusić na małym ogniu przez 20 minut
- następnie dodać pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy
- dusić na małym ogniu do miękkości
- doprawić solą i pieprzem
- dodać mleko i natkę
- wymieszać
WEGANON
28 wrz 15
BEZGLUTENOWE
,
NA OBIAD
BEZGLUTENOWE
189 przepisów
Polecane przepisy
Siedemnasty numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Lada dzień pojawi się ona JESIEŃ. Kapryśna i chłodna, ale też pyszna i kolorowa. Zapraszam do lektury najnowszego numeru KOTŁA, w którym znajdziecie smaki i barwy prawdziwej, polskiej jesieni. Wystarczy kliknąć w okładkę
Gotuj z Kasią
Okołokulinarne tematy
,
Kocioł
,
Magazyn
Śledzie – jak je moczyć?
Na moim wigilijnym stole śledzie zawsze pojawiają się w kilku odsłonach. Tak też będzie w tym roku. Tradycyjnie na pewno będą śledzie w śmietanie i oleju. Poza nimi pojawią się też śledzie w pomidorach i na słodko. Teraz najwyższa już pora na małe prze...
Anka Gotuje
Porady kulinarne
,
Ryby
,
Wigilia
,
śledzie
,
Moczenie śledzi
Zupa warzywna z tortelloni
Gdy myślę o jesieni czy zimie od razu do głowy przychodzą mi zupy. To te pory roku, w których bez zjedzenia talerza gorącej zupy nie jestem w stanie funkcjonować. Wiecie już, że od kilku lat w czasie jesiennych i zimowych miesięcy na blogu pojawia się ...
Madame Edith
Zupa kalafiorowa z jabłkiem
Dziś kolejna propozycja na zupę w dwóch odsłonach dla maluszka, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kalafiorem oraz coś dla nieco starszego smakosza, czyli talerz z pysznymi dodatkami
Dzieci Jedzą
Dania obiadowe
,
Zupa
Pyszna nagroda z konkursu Smaki Jesieni...
na portalu facebooka Pani Tereska "zobacz TUTAJ" był organizowany konkurs na Słodkie Smaki Jesieni mój przepis "SERNIK" został wyróżniony "zobacz TUTAJ JEST PRZEPIS" i takie oto otrzymałam w paczce nagrody
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
Nagroda
Smaki jesieni – zupa dyniowa
Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z materiałem na hallowinowy lampion. Może dlatego, że w moim domu rodzinnym, nigdy nie jadaliśmy niczego co zawierało dynię. Moje pierwsze, kulinarne spotkanie z tym warzywem też było raczej takie sobie. Zu...
Biegacz na diecie
Przepisy
,
Kuchnia semiwegetariańska
,
Pomysł na obiad
,
Kuchnia wegetariańska
,
Dieta biegacza
,
Kuchnia wegańska
,
Danie semiwegetariańskie
,
Danie wegetariańskie
,
Kandydoza
,
Dietetyczne
,
Celiakia
,
Danie bezglutenowe
,
Danie wegańskie
,
Pomysł na dynię
,
Danie jednogarnkowe
Owoce jesieni! [Jesienny cykl]
Dzień dobry! Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszego dnia jesieni i równonocy jesiennej! Jako, że nie będzie lepszej okazji, chciałam Ci dzisiaj przypomnieć o cyklu...
Klaudyna Hebda
Prawdziwe Jedzenie
,
Owoce jesieni
,
Bez czarny
Dyniowe muffinki z kokosem i nie tylko
Favorite Muffinki dyniowe z kokosem, orzechami i żurawiną na dobry początek jesieni. Dynia sprawdza się nie tylko w daniach słonych. Smakuje znakomicie również jak deser. Warto wykorzystać dyniowy okres do poeksperymentowania w kuchni i ...
mój blog kulinarny
Przekąski
,
Dynia
,
Orzechy włoskie
,
Muffinki
,
żurawina
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście