Jest tyle składników ważnych w tych pulpecikach, że nie wiedziałem jak je nazwać. Rzeczywiście są smakowe :)
Gdy spytać się dzieciaków czy lubią pulpeciki z makaronem i sosem pomidorowym, to odpowiedz będzie wiadoma. 9 na 10 powie, że uwielbia, a 10 skłamie :)
To idealne danie na dziecięce przyjęcie. Zamieniamy mięso mielona na warzywa, dodajemy przyprawy i nie ma siły by nie zjadły. Mało tego. Bardzo chętnie same będą turlały klopsiki. Wiem co mówię, bo miałem warsztaty z dziećmi i chętnie je robiły. Pytań było 100 co do składu. Wybrałem taki by nie wzbudzał negatywnych skojarzeń. Oczywiście musiałem się nagimnastykować w opowiadaniu jakie to są smaczne, zdrowe i lepsze od mięsnych. Dzieci mają to do siebie, że mówią to co myślą. Jak coś im nie smakuje, to nie owijają w bawełnę i mówią prosto z mostu. Do wielu warzyw trzeba je przekonywać, poprzez ukrycie składników lub nadanie im form, które lubią.
Najwięcej entuzjazmu wzbudził zielony, mrożony groszek i pestki słonecznika. Do soczewicy, suszonych pomidorów i kuskusu trzeba było przekonywać. najważniejsze, że się udało i były nawet dokładki :)
Gwarantuje wszystkim rodzicom, że po przygotowaniu tych kulek, dzieciaki będą chciały więcej i więcej i więcej i.......... :)
SKŁADNIKI:
- szklanka zielonej soczewicy- szklanka pestek słonecznika'- szklanka mrożonego zielonego groszku- słoik suszonych pomidorów w zalewie ok. 300 g- pół szklanki kuskusu- pół łyżeczki suszonego tymianku- sól i pieprz do smaku- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku- pół łyżeczki curry
WYKONANIE:
- soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić. Wystudzić- groszek wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą (zachowa kolor)- kuskus zalać pół szklanki wrzątku i odstawić na 5 minut- pestki zmielić na mąkę (np. malakserem)- z pomidorów odlać zalewę- wszystkie składniki przenieść do miski i zmiksować blenderem lub malakserem na gładką masę- wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- piec w 200 stopniach przez 20 minut- odstawić na 4-5 minut (lekko twardnieją)- podawać z dowolnym sosem, kaszą, ryżem lub makaronem