Wiosna ma to do siebie, że obdarza nas młodymi warzywami, które uwielbiam. Najczęściej zjadam je na surowo. W sałatkach czy surówkach, koktajlach, sokach. Nowalijki nadają się również idealnie do pieczenia. Obróbka jest szybka a smak łagodny.
Z wszystkich warzyw wiosennych najbardziej lubię pieczone młode marchewki i rzodkiewki. By nadać marchewkom więcej słodyczy i egzotycznego smaku obtaczam je w przyprawach.
Olej, syrop daktylowy lub klonowy, cynamon, curry i mielony kmin. Jeżeli nie jedliście takich marchewek to szczerze polecam. Do tego lekko kwaśny sos z tahiny z cytryną i mamy układ idealny.
Tak jak marchewki podobnie można piec bataty. Te warzywa mają swoją naturalną słodycz, ale czemu by jej jeszcze nie podkręcić :)
SKŁADNIKI:
- 10 młodych marchewek
- 2 spore podłużne bataty
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonego kminu
- 2 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
- szczypta soli
- łyżeczka curry
WYKONANIE:
- marchewki umyć i przekroić wzdłuż na pół
- bataty obrać i pokroić w grube słupki
- w misce wymieszać pozostałe składniki i obtoczyć w nich warzywa
- ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 30 minut (aż będą miękkie, ale nie ciapowate) w 200 stopniach