Wiosna młodością stoi. Świeże warzywa i owoce. Pełne smaku. Grzechem byłoby nie skorzystać. Wyprawa na bazar kończy się wypchanym koszem młodych warzyw. Botwina, marchew, kalarepa, cukinia, zioła. Jest, w czym wybierać.
Takie cuda nie wymagają skomplikowanych obróbek. Kilka ruchów nożem, parę przypraw i gotowe danie. Sałatki, zupy, koktajle. Dla każdego coś się znajdzie.
Ja biorę garść szparagów, młodych marchewek, cukinie, pomidorki, zioła i po chwili mam paskową potrawkę pełną smaku. To jedno z najszybszych dań. Co nam potrzeba? Dobra obieraczka do warzyw, patelnia i wszystko.
Do tego szklanka zimnej lemoniady z pokrzywą i miętą. Ciepło słońca na tarasie i nic więcej nie potrzeba
SKŁADNIKI:
- 4 młode marchewki
- 10 zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
-10 – 15 małych pomidorków
- kilka zielonych oliwek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki oregano
- garść rukoli
WYKONANIE:
- z marchewek, szparagów i cukinii wyciąć paski za pomocą obieraczki do warzyw
- na patelnię wlać trochę oleju, wrzucić marchew i szparagi. Dodać trochę soli i chwilę podsmażyć. Dodać cukinie i pomidorki. Wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu
- dodać oliwki, orzechy, rukole i chwilę jeszcze podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i oregano