Wczoraj był przepis na masło kokosowe a dziś jego praktyczne zastosowanie.
Jeden z łatwiejszych przepisów na blogu. Tylko dwa składniki a uciechy, co nie miara.
W sezonie użyjemy oczywiście świeżych owoców. Poza nim idealnie sprawdzą się mrożone. Wszelka dowolność. Ja wybrałem porzeczki, maliny i jeżyny.
Kilka ważnych wskazówek podczas przygotowania. Owoce należy rozmrozić i lekko podgrzać. Masło roztopić. W przeciwnym razie, gdy dodamy roztopione masło do zimnych owoców zrobi nam się klucha. Nawet jej ogrzanie będzie ciężkie.
Ja batonów nie dosładzałem (słodycz jest od masła i trochę od owoców). Można dodać trochę dowolnego syropu ale, ja lubię ten kwaskowy smak.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki roztopionego masła kokosowego
- 2 szklanki dowolnych owoców jagodowych + 1 szklanka na wierzch
WYKONANIE:
- jeśli mamy owoce mrożone, to rozmrozić i lekko podgrzać
- umieścić wraz z masłem w blenderze kielichowym lub zmiksować ręcznym na gładko
- formę o wymiarach 10 na 30 cm (keksówka. Ja mam taką z wyjmowanym dnem) wyłożyć papierem do pieczenia
- wyłożyć masę, wyrównać wierzch i ułożyć owoce
- formę wstawić do lodówki na kilka godzin (aż masa stwardnieje)