Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Tarte de Amêndoa, czyli portugalska tarta migdałowa
wałkiem i papilotką
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
130
Kategorie
204
Tarte de Amêndoa, czyli portugalska tarta migdałowa
Na wstępie chciałabym wyjaśnić pewną istotną kwestię, aby uniknąć ewentualnych późniejszych nieporozumień i konsternacji tych, którzy postanowią ten smakołyk przyrządzić. Tarte de Amêndoa jest tradycyjnym portugalskim CIASTEM UCIERANYM. Nie wiem dlacze...
wałkiem i papilotką
17 lis 15
Proste ucierane ciacha... czyli pichcić każdy może
,
Tarty. Tartaletki. Babeczki... czyli kruche królestwo
,
Ciasto ucierane
,
Migdały
,
Tarta
Proste ucierane ciacha... czyli pichcić każdy może
31 przepisów
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
wałkiem i papilotką
Niestety ten blog nie ma opisu
130
204
Polecane przepisy
10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie
Lizbona to prawdziwy raj dla każdego foodie. Doskonała kuchnia portugalska pełna świeżych ryb i owoców morza, wielowiekowe tradycje cukiernicze, doskonałe wino i otwartość na nowe kuchnie czynią to miasto wyjątkowo smacznym. Przez cały czas, będąc zako...
food²
Kuchnia portugalska
,
Fudskłer w podróży
,
Przewodnik
,
Lizbona
,
Podróże
,
Portugalia
Migdałowa tarta ze śliwkami
Jestem wielką miłośniczką tart. Zwłaszcza tych z dodatkiem orzechów. Pomyślałam, że koniec wakacji i początek roku szkolnego to znakomity czas, by wykorzystać sezonowe śliwki: renklody, nektarynki i brzoskwinie do zrobienia pysznego deseru. Spód tarty ...
Madame Edith
Smaki Oslo. Portugalskie Pastel de Nata.
W poprzednim wpisie wspominałam, że uwielbiam norweskie kawiarnie i serwowane w nich tradycyjne skandynawskie wypieki. Bywa jednak, że podczas spacerów po Oslo nachodzi mnie ochota na małą odmianę – na przykład na portugalskie ciastka i kawę bica. Wówc...
Przepisy z podróży
Norwegia
,
Oslo
,
Kawa
,
Portugalia
,
Kawiarnia
Tarte au Maroilles czyli tarta z bardzo aromatycznym serem z Nord-Pas-de-Calais
Tarta to chyba ulubione danie regionu Nord-Pas-de-Calais. Słodkie wersje są z kremem, cukrem lub owocami. Bardzo typową z brązowym cukrem vergeoise piekłam nie tak dawno. Następna w kolejce była tarte au libouli (ta z kolei drożdżowa i pełna wanilioweg...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
,
Publikacje
,
Francja
,
Dania bezmięsne
,
Produkty regionalne
,
Ciasta - tarty
Portugalskie tapas. Pasta z sardynek
Minęło już trochę czasu od naszej krótkiej Lizbona i z tej perspektywy muszę stwierdzić, że jednym z częściej powracających kulinarnych wspomnień są – nazywając to ogólnie sardynki. Dlaczego sardynki? Chociażby dlatego, że podczas wieczornych t...
Przepisy z podróży
Ryba
,
Portugalia
,
Kuchnia portugalska
,
Lizbona
,
Sadrynki
Tarte de Amêndoa, czyli portugalska tarta migdałowa
Na wstępie chciałabym wyjaśnić pewną istotną kwestię, aby uniknąć ewentualnych późniejszych nieporozumień i konsternacji tych, którzy postanowią ten smakołyk przyrządzić. Tarte de Amêndoa jest tradycyjnym portugalskim CIASTEM UCIERANYM. Nie wiem dlacze...
wałkiem i papilotką
Proste ucierane ciacha... czyli pichcić każdy może
,
Tarty. Tartaletki. Babeczki... czyli kruche królestwo
,
Ciasto ucierane
,
Migdały
,
Tarta
Migdałowa tarta de Santiago
Kiedy wyjęłam ją z pieca kuchnię wypełnił zapach migdałów i skórki cytrynowej...To klasyczna tarta z północy Hiszpanii, pochodzi z Galicji, pierwsza wzmianka o niej pochodzi już z XVI ...
comidas y vinos
Cukier
,
Cynamon
,
Migdały
,
Tarta migdałowa
,
Tarta Santiago
Tarta migdałowa z gruszkami
Tarta z gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem palce lizać! :) Foremka, w której robiłam tartę ma średnicę 25 cm...
CIASTKOŻERCY.PL
WSZYSTKIE
,
CIASTA
,
Migdały
,
Tarta
,
Gruszki
,
Podwieczorek
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha