...Z DODATKIEM ULUBIONEGO MUSLI
Na początek chciałabym zwrócić Waszą uwagę na BÓB! Jest to skarbnica białka oraz witamin z grupy B, zawiera również witaminę C i A, kwas foliowy oraz minerały takie jak wapń, żelazo, cynk i magnez. Stanowi świetne źródło błonnika, które zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Ponadto bób zapobiega zakwaszeniu organizmu, działa alkalizująco (zasadotwórczo) i jest pomocny w leczeniu anemii.
Warto wiedzieć, że bób może być jedzony zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Ponadto w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę około 40% zawartych w bobie witamin i minerałów.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):- 1 duży dojrzały banan
- 100 g malin
- 150 g ugotowanego bobu
- ulubione musli (polecam czekoladowe)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Stosunkowo wcześniej należy ugotować bób, ostudzić go i obrać ze skórki. Następnie za pomocą blendera miksujemy kolejno banan - maliny - bób. Przygotowane porcje chłodzimy w lodówce około 10 minut, a tuż przed podaniem obsypujemy ulubionym musli (proponuję czekoladowe).
Smacznego! :)
***