Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
U Moniki - bez glutenu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
98
Kategorie
32
Ziołowe paluszki drożdżowe
Ciasto drożdżowe ma być proste. Trzy składniki + przyprawy. Starczy, żeby smakowało.250 g mąki, u mnie orkiszowa2/3 - 1 szklanka wody (w zależności, ile zabierze mąka)2-3 łyżki oliwy z oliwek12 g drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżki mlekasóldowolne ziołaDroż...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Wytrawne
,
Drożdżowe
Popękane ciasteczka czekoladowe
Wyjątkowo urokliwe ciasteczka czekoladowe, smakują również wyjątkowo. I są bardzo proste do zrobienia! Przepis zKwestii Smaku, odrobinę zmienione mąki.150 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznej (proporcje czekolady można zmieniać, ale najlep...
U Moniki - bez glutenu
Rogale marcińskie z mąki orkiszowej
Drożdżowe rogaliki to była tylko rozgrzeweczka, żeby płynnie przejść do króla rogali: rogalika marcińskiego. Przepis zMoich Wypieków, praktycznie bez zmian, z moimi uwagami na przyszłość.Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie:1 szklanka mleka3 ...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Jesień
,
Orzechy
,
Drożdżowe
Drożdżowe rogaliki z mąki orkiszowej
Ciasto drożdżowe wymaga glutenu. Podobno gluten w mące orkiszowej ma inną strukturę i jest lepiej przyswajalny, podobnie jak w mące z samopszy. W mojej kuchni mąka orkiszowa rozgościła się na dobre :)Składniki na dwie blaszki:40 g drożdży2 łyżki cukru3...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Drożdżowe
Pieczony topinambur z sosem miodowo-musztardowym
Wiosną posadziłam w ogrodzie topinambur. Rósł dzielnie całe lato, dzisiaj przyszedł czas na wykopki i pierwsze kulinarne eksperymenty. I od razu strzał w 10! Bulwy smakują jak połączenie ziemniaków z pietruszką - co nie brzmi może zachęcająco, ale napr...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Jesień
,
Wytrawne
Makowiec japoński (z jabłkami)
Podobny do pieguska, lecz bardziej wilgotny makowiec z tartymi jabłkami odBrunetki w kuchni. Miękkie i dobre ciasto jesienno-zimowe.3 duże jabłka starte na tarce o grubych oczkach (około 300-400 g)150 g masła w temperaturze pokojowej1 szklanki cu...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Jesień
,
Ciasta
,
Jabłka
Domowy kisiel ze śliwek z jogurtem
Śliwkowych inspiracji ciąg dalszy. Domowy na kisiel śliwkowy z jogurtem to lekki i - śmiem zaryzykować stwierdzenie - całkiem zdrowy deser.1 szklanka soku śliwkowego (sok najlepiej odlać podczas przygotowywania powideł)1 i 1/2 szklanki zimnej wody2 czu...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Jesień
,
śliwki
Kakaowe ciasto z dodatkiem dżemu
Wakacyjne podróże tym razem zaowocowały nowymi przepisami od pani Ani zAgroturystyki Pod Lipą na Roztoczu. Wszystkie jej wypieki były doskonałe, ale jeden w szczególności: pyszne, nie za słodkie, delikatne, lekko wilgotne lecz nie zakalcowate cia...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Ciasta
Syrop z mniszka
Co rok próbowałam nowy przepis, ale zawsze coś było nie tak. Albo za słodki, albo za mdły, albo w ogóle smak nie do zaakceptowania... Aż wreszcie trafiłam naKlaudynę Hebda, która na swoim blogu proponuje nie tylko syrop z mniszka, ale też wino, s...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Półprodukty
,
Lato
,
Napoje
,
Przetwory
Cookies z masłem orzechowym
Przepis zKwestii Smaku, zmienione zostały jedynie mąki.100 g miękkiego masła120 g masła orzechowego150 g cukru trzcinowego1 jajko w temperaturze pokojowej50 g mąki kukurydzianej50 g mąki ryżowej70 g mąki gryczanej (nie jest wyczuwalna w ciasteczk...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Ciasteczka
,
Orzechy
Biscotti
Słodkie, chrupiące ciasteczka włoskie z całymi migdałami. Sucharki, które (podobno) można przechowywać do kilku tygodni w szczelnie zamkniętej puszce. Moim zdaniem kluczowym jest tutaj "szczelne zamknięcie" - inaczej kuszą i nici z przechowywania. Do m...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Ciasteczka
Szarotka orzechowo-owsiana
Krucha, pyszna szarlotka na spodzie orzechowo-owsianym, z kruszonką i pianką z białek.Składniki na ciasto:100 g masła20 g majonezu80 g śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru1 szklanka płatków owsianych1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich1 szklanka mąki kukur...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Jesień
,
Ciasta
,
Orzechy
,
Jabłka
Krem Speculatius
Gdy w szufladzie znajdą się jeszcze jesienne Speculatiusy (które są dostępne również w wersji bezglutenowej), można zrobić pyszny krem do kanapek, wafli czy do przełożenia ciasta. Inspiracja zeverydayflavours, na jeden słoik ok. 250 ml150 g ciast...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Półprodukty
Cappucinki
Kruche ciasteczka o smaku cappucino, w sam raz do filiżanki kawy.50 g mąki kukurydzianej50 g mąki ryżowej50 g mąki jaglanej100 g zimnego masła35 g cukru1 jajko2 kopiaste łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki kardamonuWszystkie składniki zagnieść szy...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Ciasteczka
Proste pierniczki tradycyjne
Myślałam, że najlepsze i najprostsze pierniczki ever topierniczki kuronia- kruche i niewymagające leżakowania. A potem znalazłam jeszcze prostszy przepis: błyskawicznie zagniata się ciasto, a pierniczki lekko wyrastają, są grubsze, po upiec...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Ciasteczka
,
Boże Narodzenie
Katarzynki - pierniczki z samopszy w czekoladzie
Katarzynki za drzwiami, pora zrobić piernikową rozgrzewkę. Tym razem przepis odŚnieżki. Drożdżowe ciasto nie uda się z bezglutenowych mąk, dlatego użyłam samopszy (podobno orkisz sprawdza się równie dobrze jeżeli chodzi o alergie).Pierniczki są m...
U Moniki - bez glutenu
Przepisy
,
Ciasteczka
,
Jesień
,
Boże Narodzenie
,
Czekolada
1
2
3
Następna
→