Zawzięłam się i postanowiłam zrobić danie z przepisu. Jak zwykle idealnie się nie udało - zmodyfikowałam odrobinę sposób wykonania i dodałam chilli ale i tak byłam blisko :) I warto było, dlatego bardzo polecam przepis z różnych pozycji pod hasłem kuchnia karaibska. Jedyny problem to nitki szafranu - udało mi się je z trudem zdobyć i taka mikro porcja (pół łyżeczki) kosztuje prawie 6 zł ale to składnik kluczowy do smaku tego dania.
Składniki:
50 g masła
Kilka nóżek z kurczaka (ja dałam 5)
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
Papryka czerwona
Papryczka chilli
Szklanka ryżu pełnoziarnistego
Szczypta soli
Szczypta papryki chilli
2 łyżki wiórków kokosowych
Puszka mleczka kokosowego
Łyżka tymianku
Puszka cieciorki
Pół łyżeczki nitek szafranu
2 szklanki bulionu (ja zrobiłam z bio kostki – około 400g)
SzczypiorekOliwa, sól i pieprz do zamarynowania mięsa
Nóżki zalać oliwą i obsypać solą i pieprzem, pozostawić w lodówce na noc. Masło rozpuścić na patelni, włożyć nóżki i obsmażyć z obu stron. Następnie wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chilli i posypać szczyptą soli, smażyć do zmięknięcia warzyw. Dosypać ryż, dobrze wymieszać i podsmażyć 2 minuty. Dodać wiórki, tymianek, chilli, cieciorkę i mleczko kokosowe i wymieszać. Następnie dodać połowę bulionu i nitki szafranu, wymieszać i dusić około 30 minut, dolewając w trakcie resztę bulionu. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.