Leczo z cukinią i kiełbasą Klasyczna potrawa jednogarnkowa z dodatkiem cukinii, pomidorów, marchewki i kiełbasy. Leczo z cukinią i kiełbasą to danie, które gości w mojej kuchni głównie latem, kiedy panuje sezon na cukinię i pomidory. Jeśli chcecie zrob...
Leczo warzywne łączy w sobie kilka pozytywnych cech. Jest zdrowe i lekkostrawne, łatwo je przyrządzić (choć czas przygotowania całej potrawy jest dość duży), świetnie rozgrzewa i jest łatwe do podgrzania. Dzięki temu idealnie nadaje się jako lunch do p...
Najbardziej smakuje mi leczo bez mięsa. Bez żadnych kiełbasek, wieprzowiny, czy parówek. Same warzywa i przyprawy. Najbardziej klasyczne z klasycznych.Kiedy byłam mała z niewiadomych powodów do leczo dodawano pokrojone na plasterki parówki. Takie leczo...
Leczo najlepsze jest latem. Nie ma sensu spierać się na ten temat. Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk. Poza sezonem na paprykę i pomidory smak jest płaski, więc trzeba go n...
Aromatyczne, super pomidorowe i bardzo pożywne. Takie właśnie jest leczo, również to z soczewicą :) Śmiało można przygotować je w większej ilości i mamy gotowy obiad na dwa dni! Składniki na 5 porcji:Cebula - 2 sztukiPieczarki - ok. 8 sztuk Papryka - ...
Leczo od zawsze kojarzy mi się z latem - wiadomo, warzywa są wtedy najtańsze i chętnie po nie sięgamy. Moja wersja leczo jest oczywiście z kaszą jaglaną, bo jakżeby inaczej? :) Możecie zrobić leczo w wersji bezmięsnej, pomijając dodane przeze mnie fran...