Kiedy spróbujesz takich miękkich i soczystych kotletów, to już nigdy nie zrobisz ich starą metodą. Polecam
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego np. z łopatki
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 czerstwa bułka (jak nie macie czerstwej może być świeża)
- ok pół szklanki ciepłej wody
- ok pół szklanki mleka
- 1-2 łyżki przetartego majeranku suszonego
- sól (lub vegeta jak ktoś woli) i pieprz mielony do smaku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie połączonej z mlekiem (ze świeżą bułką postępujemy tak samo). Kiedy bułka jest już miękka odlewamy nadmiar płynu ale bułki nie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze cząstki. Odlaną bułkę i pokrojoną cebulę wkładamy do pojemnika i miksujemy blenderem na gładką dosyć rzadką masę. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy zmiksowaną bułkę z cebulą, jajko i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną przez kilka minut, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Na początku masa będzie rzadka ale po dokładnym jej wyrobieniu nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawione do smaku mięso formujemy w kotleciki, panierujemy w mące i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na rumiany kolor najpierw z jednej a potem z drugiej strony. Usmażone przekładamy do podgrzanego garnka i trzymamy chwilę pod przykryciem. Gotowe kotleciki są idealnie puszyste i soczyste. Możemy je podawać z wieloma ulubionymi dodatkami. Smacznego