Ten przepis/artykuł przeczytasz w 2 minutyWyrazisty aromat kurkumy, posmak imbiru zmieszanego z cynamonem, a to wszystko uzupełnione delikatną nutą mleczka kokosowego? Kuchnia indyjska to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, zwłaszcza dla wszystkic...
Bardzo lubię rozgrzewające i pikantne dania. Co prawda bardziej na styl europejski, ewentualnie meksykański, niż orientalny ;) Ale gdy już się skuszę, to nigdy nie żałuję. Tak też było w przypadku tego dania. Przepis na potrawę pochodzi z książki ̶...
Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad.Prosty przepis na pachnąca zupę. U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście...
Dzisiaj kolejna odsłona zupowego cyklu. Zupa z czerwonej soczewicy dahl. Zupa to element kuchni indyjskiej. Niezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami. Miska takiej...
Lubię tę kolejność. To jak z zupami. Sól na końcu, nigdy na początku. Oliwa, cebula, czosnek, imbir, kumin, kolendra, cynamon Wyobrażam sobie, że kiedy dodam jakąś przyprawę w nieodpowiednim momencie, czar pryśnie. Więc czas start, c...
Dahl to indyjski gulasz z soczewicy. Gdy pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie soczewicy zastanawiałam się, co mogę z niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie je...