Bardzo klasyczny przepis na sushi mam dla Was dziś ale za to nieklasycznie je potem na koniec posypiemy. Zapewne dobrze wiecie, że testuje w sushi wszystko co lubię tak więc przyszła pora na moje ukochane pistacje. Obrane ze skorupki pokroiłam na mniejsze kawałki i posypałam nimi gotowe uramaki. Jak dla mnie bomba
Składniki na jedną rolkę:
½ szklanki ryżu do sushi – ugotowanego i zaprawionego
½ płata nori – 1 płat nori składamy pionowo na pół i przecinamy nożem
Mozzarella – kroimy w słupki o grubości 0,5 cm. Na jedną rolkę sushi użyjemy 3 lub 4 takie słupki.
Łosoś – grillujemy na patelni lub grillu w zależności, kto jakie ma możliwości. Ja używam małego elektrycznego grilla. Nie używam przypraw ani soli ale nie jest to oczywiście zabronione.
Ogórek – obieramy i kroimy ogórka na pół a następnie połówki jeszcze na pół. Z każdej ćwiartki usuwamy miąższ. Następnie kroimy na paski.
Jak zrobić uramaki:
Na bambusowej macie zawiniętej w folię spożywczą kładziemy nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy ryż do sushi. Odwracamy nori tak aby ryż znajdował się bezpośrednio na bambusowej macie. Mniej więcej po środku nori smarujemy po długości pasek wasabi i układamy po kolei kilka pasków ogórka, łososia i mozzarellę. Następnie zawijamy do środka naszą rolkę za pomocą bambusowej maty. Kiedy sushi jest już gotowe posypujemy je na wierzchu drobno posiekanymi pistacjami.
DO’MI