W wirze świątecznych przygotowań, postanowiłem opublikować dwa dania, bez których dla mnie święta po prostu nie istnieją.
Na każde święta i imprezę
Powszechnie znana jako jarzynowa, w gronie moich znajomych jest po prostu sałatką pijacką. Na chwilę obecną nie jestem w stanie wyobrazić sobie świąt bez tego wymysłu. Marchew, pietruszka, ziemniaki, jajka, ogórek kiszony, seler, groszek i majonez. Jedna wielka "sałamacha", którą zajadają się wszyscy w rodzinie. U Was też ta sałatka jest swoistego rodzaju wyznacznikiem świąt?
Na imprezach jest rzadziej, ale przed oczami mam znajomych, którzy bez opamiętania szamali skrojone warzywa w majonezie, zagryzając chlebem.
Widok bezcenny!
Faszerowane jaja z łososiem
Moje ulubione. Jeżeli nie macie pomysłu na to, jaki farsz wymyślić, ja w tym roku wykorzystałem:
- jajka
- suszone pomidory
- wędzonego łososia
- szczypior
- majonez
- pieprz i sol
- roszponkę
Jajka oczywiście musicie ugotować na twardo. Kiedy będą gotowe, przepołówcie je i wyciągnijcie żółtko. Następnie w małej misce wymieszajcie środek jajka z majonezem. W tzw. międzyczasie posiekajcie drobno szczypior, pomidory suszone i łososia.
Żółtko z majonezem ponownie włóżcie do jajka. Później dodajcie łososia i szczypior. Na samym końcu posypcie całość suszonymi pomidorami i przyprawcie solą oraz pieprzem.
Polecam podawać jajka na roszponce.
Korzystając z okazji życzę wszystkim Wesołych Świąt!Doceniajcie czas, który możecie spędzić z bliskimi. Zatrzymajcie się na chwilę i cieszcie się z każdej sekundy.Student też potrafi gotować