Pomidorowa salsa to coś, co uwielbiam jeść w chłodne i szare dni. Pomidory rozgrzewają i mają cudowny kolor. Do tego ten smak...
Składniki
- 5 pomidorów
- pół cebuli
- szczypior
- papryka wędzona
- sól i pieprz
- oregano
- sos sojowy
Na jednej patelni
Uwielbiam dawać wam proste pomysły. Ten akurat od początku do końca jest mojego autorstwa. Chciałem tylko powiedzieć, że ilość składników w tym daniu możecie zmieniać. Jeśli mam ochotę, robię sobie salsę z 3 pomidorów i połowy cebuli. Wszystko zależy od tego dla ilu osób potrzebujecie.
Na samym początku musicie pokroić pomidory na malutkie kwadraciki. Później rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim cebulkę (tak, żeby była lekko szklista). Do zeszklonej cebuli dodajciecie posiekane pomidory, wszystko intensywnie wymieszajcie.
A teraz czas na wszystkie przyprawy. Papryka wędzona, sól i pierz, oregano oraz sos sojowy. Poduście 8-10 minut i pomidorowa salsa jest gotowa.
Ja osobiście salsę jadam ze sporą ilością szczypioru i chlebem. Równie dobrze może smakować z makaronem czy ryżem, bez szczypiorku, ale z innymi ziołami np.: intensywna kolendra czy chociażby uwielbiany smak bazylii.