W skrócie, jest bardzo zielono, mocno serowo, cholernie gęsto i naprawdę sycąco. Prosta zupa, do przygotowania w pół godziny. Do takiego kremu bardzo fajnie pasują pachnące oliwą grzanki.
- 1 litr bulionu
- duży brokuł
- 2 średnie ziemniaki
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 czerstwa ciabata
Cebulę siekamy, podsmażamy ok. 5 min., aż zmięknie. Wrzucamy ziemniaki, dodajemy bulion i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy pokrojonego w niewielkie kawałki brokuła i gotujemy ok. 4 min. Dodajemy sery, miksujemy wszystko na gładką zupę po czym jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Doprawiamy mocno pieprzem i ew. solą.
Ciabatę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i odrobiną oliwy, po czym wszystkie jeszcze skrapiamy zdrowo oliwą. Smażymy, aż się ładnie zarumienią.