Tarta to doskonałe danie do podania zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Dziś pomysł na jedno z moich ulubionych połączeń brokuły i kurczak :)
Kruchy spód z mąki żytniej z czosnkiem i sos śmietanowo-serowy :)
Dla mnie połączenie idealne :)
Niestety mój wysłużony piekarnik na stancji czasem robi mi dziwne numery i bardzo szybko spala górę dlatego boczki trochę zbyt spieczone :/
Tarta brokułowa z kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym
Spód:
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czosnek suszony
Mąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.Farsz
- mały brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- duża cebula
- 200g śmietany
- 30g żółtego sera
- sól, pieprz, koperek suszony, oregano, bazylia
Brokuła umyć i pokroić na małe różyczki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej, na wrzątek wrzucić brokuły na dosłownie chwilę po czym wyjąć na sitko i spłukać zimną woda żeby nie straciły koloru.
Kurczaka pokroić w kostkę. Z oliwy przyprawy do gyrosa, chili i pieprzu ziołowego zrobić marynatę- można odstawić na noc do lodówki. Usmażyć na złoty kolor razem z pokrojoną w piórka cebulą.
Do miski wlać śmietanę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser wymieszać ze śmietaną i doprawić solą, pieprzem, koperkiem, oregano i bazylią.
Na podpieczony spód nałożyć trochę sosu na to równomiernie rozłożyć brokuła, kurczaka i cebulę.
Całość polać sosem.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.