Hej Kochani moi :)
Na wstępie kilka słów wyjaśnień.. Nie było mnie na blogu bardzo długo za co przepraszam, ale ciągle mam dużo zawirowań osobistych i już wydaje się, że będę miała czas na powrót a tu znowu coś nowego- i tak w kółko :( Mam nadzieję, że niedługo wszystko się unormuje i wrócę pełną parą do tego co uwielbiam- do gotowania i dzielenia się z wami przepisami..
Póki co zapraszam do polubienia mojego profilu na fb tam bywam trochę częściej :)
A teraz pora na przepis :)
Pierwsze co kojarzy nam się ze słowem kotlety to bez wątpienia mięso..
A jednak kotlet może nie być z mięsa i to wcale nie "wymysł" współczesnych antyfanów mięsa bo przepis na te kotlety znalazłam w mojej skarbnicy przepisów- starym zeszycie mojej babci :)
No więc skoro mamy lato i pełen dostęp do różnych warzyw dziś propozycja kotletów z kalafiora :)
Kotlety z kalafiora
- 1 duży kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 bułki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta do obtoczenia
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie podusić go tłuczkiem do ziemniaków.
Bułki namoczyć aby zmiękły, następnie odcisnąć pognieść , i dodać do kalafiora.
Do masy kalafiorowo- bułkowej dodać jajko, podsmażoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać, gdyby masa była zbyt rzadka można dodać bułki tartej.
Z gotowej masy formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.