Przepis na kotlety z kalafiora
Kiedy macie w domu nadmiar kalafiora, zróbcie sobie z niego kotlety – są puszyste, smaczne i sycące. Przepis na takie kotleciki jest bardzo prosty, można podać je z przeróżnymi dodatkami i myślę, że będą bardzo smakowały dzieciom.
Składniki na kotlety z kalafiora:
1 kalafior
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
1 łyżka mąki pszennej
pieprz, sól
posiekana bazylia lub natka pietruszki lub koperek (co lubicie :))
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kalafiora?
Kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i na małym ogniu odparowujemy wodę z kalafiora (uważając żeby nie przypalić!). Odparowanego kalafiora ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, dodajemy jajko, bułkę tartą, make pszenną, pieprz, sól, posiekane zioła i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki (jeśli masa będzie za luźna – dodajemy więcej bułki tartej) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na kolor złoto – brązowy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja podałam z młodymi ziemniakami i surówką z kalarepki.
Z jakich warzyw robicie kotlety – podzielcie się pomysłami