Do Świąt coraz bliżej i czas zacząć myśleć o świątecznym menu. Tym razem mam dla Was bardzo prosty w przygtowaniu deser czekoladowy. Jeśli macie dwie lewe ręce do wypieków, a chcielibyście zaskoczyć bliskich efektownym deserem, bardzo polecam molleux au chocolat. Wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem i śmietaną, dodać kilka składników, wymieszać wszystko, przelać do foremek i po 15 minutach mamy pyszny deser. Jeśli użyjecie odpowiedniej czekolady i podacie deser od razu po wyjęciu z piekarnika, czekolada w środku będzie płynna. Ten deser można przygotować w kokilkach lub w silikonowych foremkach do muffinków. Jest pyszny sam, ale jeśli chcecie poszaleć, to możecie go podać z kulką lodów waniliowych.
Przepis na molleux au chocolat dostałam od siostry, która z kolei dostała go od koleżanki.
Składniki (na 6 osób):
- 200 g masła
- 300 g czekolady do wypieków + po 1 kostce czekolady na kokilkę
- 200 g cukuru (lub trochę mniej, jeśli nie lubicie zbyt słodkich deserów)
- 250 ml płynnej śmietany
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki
Przygotowanie:
Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać trzepaczką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można zrobić to za pomocą miksera ręcznego. Gotową masę przelać do kokilek lub silikonowych foremek do muffinków, do każdej porcji wsadzić po 1 kawałku czekolady.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło.
Inne pomysły na desery czekoladowe:
Podziel się
Artykuł Molleux au chocolat (deser czekoladowy) pochodzi z serwisu Smakowite.