Jak bardzo bym chciała mieć więcej czasu żeby tu zaglądać... Te ostatnie kilka dni tak szybko zleciały, że nawet się nie obejrzałam.
Mam mnóstwo nowych przepisów i pomysłów, bardzo chętnie się nimi z Wami podzielę :) I mam nadzieję, że będziecie cierpliwi :)
Zaczynamy od pysznych wieprzowych polędwiczek z sosem z ciemnego piwa i opiekanymi ziemniaczkami i cudną surówką z cukinią w roli głównej :)
Szybciutko się mięsko robi :)
Czego potrzebujemy?- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 500g)
- 100 ml bulionu
- 1 butelka ciemnego piwa (1/2 l) MIĘSKO + SOS
- 3 łyżki musztardy dijon
- 5 łyżek miodu
- sól, pieprz, cynamon, ostra papryka
- ziemniaki (przyprawy + odrobina oleju)
- 400 g cukinii
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny SURÓWKA
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Działamy!
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy dowolnymi przyprawami ( u mnie były to oregano, sól, pieprz i ostra papryka). Pieczemy je ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przygotujemy sos. Do rondelka wkładamy bulion, piwo, miód, musztardę, pieprz, sól, cynamon i gotujemy do zgęstnienia bez pokrywki (trochę to potrwa).
Mięsko nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumieni. Potem wkładamy mięsko do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok 12 minut w 180 stopniach.
Na koniec robimy surówkę. Cukinię myjemy, odkrajamy końce, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy na trochę do lodówki do przegryzienia się składników.