Zwykle większości ludzi owsianka kojarzy się ze szpitalnym jedzeniem. Taki kleik, papka, nie wiadomo co... niedobre, niesmaczne. Powiem Wam, że i ja swego czasy myślałam podobnie, dopóki nie zrobiłam sama i w taki sposób, żeby mi smakowała, czyli z dużą ilością owoców i lekko posłodzona. Owsianka jest bardzo zdrowa, to świetny pomysł na pożywne śniadanie lub przekąskę. Ja się przekonałam :) Zachęcam Was, spróbujcie, zróbcie z ulubionymi dodatkami, a może i Wy się przekonacie no chyba, że ją uwielbiacie, to co innego :)
Czego potrzebujemy? (2 porcje)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- ulubione owoce, orzechy do podania
Do dzieła!
Do rondelka wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem, dodajemy miód i cynamon i gotujemy do momentu aż płatki wchłoną mleko i nasza owsianka zgęstnieje (ok 10 minut). Przekładamy do miseczki, dodajemy ulubione dodatki, u mnie były to maliny, porzeczki i płatki migdałowe i zajadamy.