To mój pierwszy chleb z wykorzystaniem mąki orkiszowej i od razu bardzo mi zasmakował. W dodatku nie wymaga dużo pracy, jedynie czasu. Nie trzeba przygotowywać wcześniej zaczynu, sam wyrasta, więc jest naprawdę bezproblemowy. Warto jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że mąka orkiszowa jest znacznie zdrowsza od mąki pszennej. Orkisz zawiera dużo więcej białka, witamin i […]
Składniki: 150 g zakwasu 250 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej 30 g maku 30 g sezamu 30 g ziaren dyni 30 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 300 ml letniej wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą ...
CHLEB Z ZIARNAMI (bez mąki, drożdży, jajek) CHLEB Z ZIARNAMI Składniki (odmierzane szklanką o pojemności 250 ml): 1 i ½ płatków owsianych 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika ½ szklanki pestek dyni ½ szkl...
Tym razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek. Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł
Wybór przepisu na chleb do wspólnego pieczenia nie jest łatwy Dlaczego tak jest, mogę napisać po wieloletnim doświadczeniu uczestniczenia i pieczenia z entuzjastami domowej piekarni. Generalnie fanów pieczenia chleba w domu jest wielu. Bo fajnie...
Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłyśmy do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki, a sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepł...
Każdy, kto jest na diecie bezglutenowej i kupuje chleb bezglutenowy w supermarketach pewnie zwrócił uwagę na skład tego pieczywa i zauważył ile różnych konserwantów i spulchniaczy użyto do przygotowania tego chleba bez glutenu. Jest wyjście! Można same...
Jeśli kiedykolwiek upiekliście sami chleb, który Wam smakował a efekt końcowy był taki jakie były początkowe założenia, to wiecie jaka to frajda, kiedy coś wychodzi i smakuje. Jak to jest kiedy więcej się chce próbować, smakować i testować w kuchni z d...
Jeśli kiedykolwiek upiekliście sami chleb, który Wam smakował a efekt końcowy był taki jakie były początkowe założenia, to wiecie jaka to frajda, kiedy coś wychodzi i smakuje. Jak to jest kiedy więcej się chce próbować, smakować i testować w kuchni z d...