Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Cukier różany
Słodko i Pieprznie
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
35
Kategorie
27
Cukier różany
Cukier różany to mój pierwszy eksperyment z płatkami róży ogrodowej. Długo miałam obawy czy jej płatki nadadzą się , ale w końcu zaryzykowałam. Niestety nie mam w najbliższej okolicy dzikiej róży, wiec musiałam zadowolić się tym co mam w swoim własnym ogródku ;-). Doczytałam, ze wszystkie płatki róż są jadalne, trzeba je tylko pozbawić białych koniuszków, aby pozbyć się goryczy.
Cukier różany pięknie pachnie dobrze smakuje i ślicznie wygląda.
1 szklanka płatków różanych
1,5-2 szklanki cukru
Płatki różny rozkładamy na kartce papieru lub gazety i czekamy aż ew lokatorzy się wyprowadza ;-) Jeśli roślinka jest niewiadomego pochodzenia, to musicie płatki opłukać i poczekać aż wyschną, jeśli macie pewność ze nie była niczym chemicznym traktowana i rosła z dal od drogi nie musicie tego robić. Płatki pozbawiamy białych końcówek ( są lekko gorzkie) i razem z polowa szklanki cukru miksujemy w malakserze. tak powstały mokry cukier rozsypujemy na papierze i czekamy aż wyschnie. Następnie miksujemy go z reszta cukru i gotowy przekładamy do szczelnie zamykanych pojemniczków
Słodko i Pieprznie
01 sie 14
Domowa spiżarnia
,
W 5 minut
Domowa spiżarnia
4 przepisów
Polecane przepisy
Różowe latte z mlekiem migdałowym
Dostałam różany cukier ekologiczny Dary Natury. Jest cudowny. Pachnie delikatnie i naturalnie. Nie przepadam za różanymi zapachami ale ten jest wspaniały!!!Możesz zrobić w ten sposób kakao, kawę zbożową,orkiszową lub z cykorii.espresso - 1 ...
AZgotuj!
Bezglutenowe
,
Napoje
Placek różany – kuchnia podkarpacka
Placek różany – kuchnia podkarpacka Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach.Pl...
Trzeci talerz
Kuchnia podkarpacka
,
Ciasta i rolady
Różany grzaniec z białego wina
Cześć! Dziś coś co rozweseli nawet najbardziej zimowy lub jesienny wieczór. Grzane wino! Ale nie takie tradycyjne z goździkami, cynamonem... read more Ten wpis Różany grzaniec z białego wina pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, prz...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Przepisy na deser
,
Wina i nalewki
Różane pierogi z truskawkami. Najlepsze ciasto na pierogi
Sezon truskawkowy w pełni, szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Na knedle z truskawkami zapraszamtutaj, dzisiaj na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowit...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mąka orkiszowa
,
Olej
,
Cukier
,
Jogurt grecki
,
Truskawki
Mazurek różany.
To ostatnia taka Wielkanoc. Za trochę ponad miesiąc Mia pojawi się na świecie, a ja nadal nie mogę uwierzyć, że czas tak szybko leci! Jak co roku święta spędzamy u babci, która jest mistrzynią w przygotowywaniu uroczystości dla całej rodziny. W Wielkan...
Blog prywatny Samar Khanafer
Przez żołądek do serca
,
Rodzaj kuchni
,
Deser
,
Polska
,
święta
,
Jajka
,
Masło
,
Róża
,
Wielkanoc
,
Konfitura różana
,
Kruche ciasto
,
Mąka
,
Mazurek
,
Mazurek różany
Mazurek różany
Zobaczyłam kiedyś taki mazurek w Kukbuku i bardzo mnie urzekł. Konfitura różana ma w sobie coś romantycznego To jedyny raz w roku kiedy sobie na nią pozwalam i może dlatego taki mazurek jest dla mnie wyjątkowy. 180 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki c...
Pachnie Obiadem czyli Blog kulinarny, Przepisy
Słodkości
,
Wielkanoc
,
Biała czekolada
,
Mazurek
,
Konfitura różana
,
Płatki migdałów
,
Róża
Cukier różany
Cukier różany to prawdziwy rartytas. Okazuje się, że kwiaty róży nie tylko pięknie wyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Cukier różany przygotowny z płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast ...
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukier
,
Płatki róży
Mazurek różany
Kto uwielbia przetwory z dzikiej róży? Hmmm ja! Dlatego na początek wiosny serwuję cudowny i wyjątkowo prosty deser. Mazurek różany składniki (na formę ok.20cm x 30cm): ciasto: 150g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 130g masła (pokrojone w ko...
Shabby eat
Lato
,
Wiosna
,
Słodkości
,
Wielkanoc i święta
,
Deser
,
Ciasto
,
Wielkanoc
,
Mascarpone
,
Róża
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone